Een WordPress website laten maken, en dan ....?Veel particulieren en ondernemers laten een WordPress website maken, maar heeft u al aan het onderhoud gedacht?

Waarom onderhoud van je WordPress website zo belangrijk is...

“WordPress onderhoud? Hoezo moet ik mijn WordPress website regelmatig bijwerken? Alles werkt toch? Het ziet er toch prima uit? Waarom zou ik tijd of geld besteden aan het onderhoud van mijn website?” – Onderhoud en beheer van een website zijn helaas nog vaak ondergeschoven kindjes. Soms omdat men het belang er niet van inziet, soms omdat men de kosten van website onderhoud niet kan of wil dragen, en vaak ook omdat men bang is voor de risico’s die een WordPress update met zich meebrengt en niet weet wat te doen als er iets misgaat. Maar de tijden dat je een website kon publiceren en hem vervolgens kon vergeten en laten verstoffen, zijn voorbij. Net als alle software, moet WordPress en alles wat daarbij hoort, regelmatig onderhouden worden.

Het doel van WordPress onderhoud
Gemiddeld komt er elke 2 maanden een WordPress update uit. Soms gaat het om een grote update met veel nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden, soms is het een tussentijdse update die bedoeld is om gaten in de beveiliging te dichten en foutjes in de programmering recht te zetten. In het kielzog van een WordPress update komen ook thema’s en plugins met nieuwe versies van hun software. Uiteraard zijn er ook updates van thema’s en plugins die los staan van de WordPress updates, en bedoeld zijn om de eigen software te verbeteren en te beveiligen. Alle hoofdonderdelen van een WordPress website – WordPress core, thema’s, plugins, database – dienen regelmatig bijgewerkt te worden zodat een website blijft werken zoals hij werkte bij lancering van de site, er niet ineens anders uitziet en niet kwetsbaar wordt voor hackers, malware aanvallen en spammers.

WordPress onderhoud taken
Zelfs een website waar inhoudelijk niets aan verandert – geen nieuwe teksten of pagina’s, geen andere foto’s, geen blogberichten – moet regelmatig worden bijgewerkt. WordPress onderhoud brengt in ieder geval de volgende taken met zich mee:

Het maken van backups
WordPress beheer begint en eindigt met het maken van (dagelijkse) backups van de volledige website: bestanden, thema, plugins en database. Een backup kan het beste niet op de eigen webserver geplaatst worden. Mocht de website gehackt worden of om de een of andere reden niet meer werken, dan is de beschikking over een volledige backup een geweldige redder in de nood. Ook als er iets mis gaat met een update van WordPress, thema of plugins is het wel zo prettig als er snel een oude versie teruggezet kan worden.

Updaten van WordPress core
De WordPress software wordt voortdurend verbeterd, versneld, veiliger en efficiënter gemaakt. Het is daarom belangrijk dat WordPress updates snel worden doorgevoerd. Sommige hosting providers zorgen ervoor dat dit automatisch gebeurt zodra een update beschikbaar komt, maar meestal moet je dit zelf doen. Overigens is het zelfs bij automatische updates belangrijk dat je weet dat het gebeurt, zodat je kunt controleren of alles op de site nog werkt en of de samenwerking van WordPress met thema en plugins niet voor problemen zorgt.

Updaten van het thema
Elke WordPress website gebruikt een thema dat bepaalt hoe de site eruitziet en werkt. Net als WordPress core krijgen thema’s regelmatig een upgrade, hetzij om veiliger en sneller te worden, hetzij om nieuwe functionaliteiten te introduceren. Niet bijwerken van het thema kan ertoe leiden dat de site niet meer goed werkt, er anders uit komt te zien dan bedoeld, of de deur openzet voor hacks, malware en spam.

Updaten van plugins
Met plugins kun je nieuwe functionaliteiten aan je WordPress website toevoegen die niet standaard in WordPress of het thema zitten. Denk bijvoorbeeld aan plugins voor een kalender of een formulier, maar ook aan plugins voor beveiliging of voor zoekmachineoptimalisatie. Deze plugins worden over het algemeen niet door WordPress zelf gemaakt, maar door talloze externe developers. Wanneer WordPress een update uitbrengt, moeten deze developers ervoor zorgen dat hun plugin ook compatibel is met de nieuwe WordPress versie. Om een goede werking van de website te garanderen, moeten dus ook plugins worden bijgewerkt. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of alle plugins nog in gebruik zijn en niet-gebruikte plugins te verwijderen.

Beveiliging en monitoring
Het up-to-date houden van je WordPress website is een belangrijke eerste stap om je website beveiliging te versterken. Daarnaast moet je alle mogelijke maatregelen treffen om kwaadwillenden de pas af te snijden. Beveiliging is niet alleen belangrijk voor jezelf. Het is sowieso al heel vervelend als je website gehackt blijkt en je veel tijd en geld moet steken in het opschonen van je installatie. Maar daarnaast loopt een gehackte site grote kans om op Google’s zwarte lijst gezet te worden en daarmee praktisch onvindbaar te worden. Dit wil je dus voorkomen, en mocht het toch gebeuren, zo snel mogelijk oplossen. Monitoring van je website en regelmatige malware scans zijn dan ook onmisbaar.

Database schoonmaak en optimalisatie
Elke WordPress website gebruikt een MySQL database. Hier wordt onder meer alle content opgeslagen, maar bijvoorbeeld ook de geregistreerde gebruikers van een site. WordPress maakt voor elke versie van een pagina en bericht een nieuwe entry aan. Zeker als je regelmatig nieuwe content plaatst of veranderingen hebt in je gebruikersbestand, is het aan te raden om de database regelmatig op te schonen en weer optimaal te laten werken. Dit komt onder andere de snelheid van je site ten goede.

Monitoren van broken links
Niets zo erg als links die niet meer blijken te werken. Met name voor je bezoekers, die daardoor kunnen gaan twijfelen aan de professionaliteit van zowel website als bedrijf. En het is ook schadelijk voor je vindbaarheid, omdat Google een site met te veel broken links niet zal willen aanbevelen aan zoekende gebruikers. Een broken links monitor is dus geen overbodige luxe.

Risico’s van een WordPress update
Het bijwerken van WordPress, het gebruikte thema en de geïnstalleerde plugins lijkt niet meer werk te zijn dan een druk op de knop. Zo eenvoudig is het helaas niet. De meeste updates verlopen redelijk snel en voorspoedig, maar er gaat toch ook regelmatig iets mis – wat dan resulteert in onderdelen van de website die niet meer optimaal werken, content die er raar uitziet of zelfs in het volledig plat gaan van een site. Het gebruiken van kwaliteitsplugins en –thema’s kan dit deels voorkomen, maar helaas niet altijd. Het is ook niet altijd te voorspellen hoe een plugin interacteert met een thema of met een andere plugin. Een ander risico zit in het rechtstreeks updaten van oude software waarvan al enkele nieuwere versies zijn overgeslagen. Enige kennis van CSS, HTML, MySQL, PHP, cPanel, phpMyAdmin en FTP is dan ook vereist om de risico’s van het updaten van WordPress te onderkennen en mogelijke problemen op te kunnen lossen of een oudere versie van de website terug te kunnen zetten.

Updaten moet!
Uit angst voor deze risico’s besluiten veel mensen om hun WordPress website dan maar helemaal niet te updaten. Hopelijk heeft dit artikel je ervan overtuigd dat dit geen oplossing is!

Vaste klanten opgelet!
Hosting bij ybcom?

Heeft u al een Small Hosting bij YBcom, dan krijgt u deze gratis bij een YBcom WordPress Onderhoud pakket van € 35,00 per maand.

Wat doen we precies voor € 35,00 per maand?Veilige WordPress website
Hoewel WordPress erg veilig is, worden WordPress websites toch regelmatig gehackt.
De oorzaak ligt vaak bij zwakke wachtwoorden, een lekke plugin, of een slecht update-beleid.
Daarom zorgen wij ervoor dat je website – maar ook gebruikersdata en bezoekersinformatie – beschermd is tegen aanvallers.
Door gecontroleerde updates en met behulp van iThemes Security halen we het onderste uit de kan om je website optimaal te beveiligen.

Updates

We updaten WordPress en plugins.
Veiligheidsupdates worden direct uitgevoerd.
Indien nodig i.v.m. veiligheid, updaten we ook het thema.

Back-ups

We maken dagelijks een backup van de database en wekelijks een backup van de gehele website.
De backups worden opgeslagen in een beveiligde omgeving.

Caching

We cachen je website, zodat je bezoekers de opgeslagen website te zien krijgen.
Daarmee verminder je de laadtijd van de website aanzienlijk.

Pagina optimalisatie

Pagina’s worden geoptimaliseerd voor snellere laadtijden.
Scripts worden gecombineerd, zodat de browser minder connecties maakt met de server.

Small Hosting

Heeft u al een Small Hosting bij YBcom.
Dan krijgt u deze gratis bij een YBcom WordPress Onderhoud pakket van € 35,00 per maand.

HTTPS (SSL)

Versleutel het verkeer tussen je WordPress website en bezoekers met een SSL-certificaat. Te herkennen aan vertrouwd groen slotje in de adresbalk.

Voor een goed onderhouden WordPress website